Utbudet av bostadsrätter rekordstort – men priserna fortsätter långsamt öka

Publicerad: 8 november, 2018 Utbudet av bostadsrätter rekordstort – men priserna fortsätter långsamt öka

Allt fler bostadsrätter ligger ute till salu.

Utbudet av bostadsrätter har inte varit större än 2013, sedan 2016 har antalet bostadsrätter till salut ökat med drygt 40 procent. I Stockholms län har antalet bostäder däremot minskat något men priserna har ökat jämfört med senaste månaden.

Just nu finns det en mängd bostadsrätter ute till försäljning. I oktober månad var 22 850 bostadsrätter till salu, vilket är den högsta siffran sedan 2013.

Utbudet av bostadsrätter ökade med 4 procent förra månaden jämfört med samma period 2017. Jämför man med oktober 2016 är ökningen ännu större, hela 43 procent.

Färre bostadsrätter säljs i Stockholm

Till skillnad från landet i stort har andelen bostadsrätter till salut minskat i Stockholms Län. Totalt minskade utbudet med 6 procent i oktober jämfört med samma period året dessförinnan.

Flest bostadsrätter hittar man istället i Halland, Dalarna, Västernorrland, Kronoberg, Västra Götaland och Västmanland.

Bostadspriserna i Stockholm ökar

Samtidigt som allt färre bostadsrätter kommer ut till försäljning i Stockholm har bostadspriserna ökat. Jämfört med föregående månad ser priserna ut att öka med 0,5 procent, enligt en analys från Danske Bank.

Att priserna nu ska börja vända uppåt tror dock inte Danske Bank.

– En dämpad försäljning av nya bostäder i kombination med hög takt i nyproduktionen gör dock att riskerna för en negativ prisutveckling framöver kvarstår, säger Danske Banks chefsekonom i Sverige, Michael Grahn, till Nyhetsbyrån Direkt.

Fler svenskar tror på fallande bopriser

Svenskarna tror att bostadspriserna kommer fortsätta falla. Andelen som tror att priserna ska fortsätta sjunka de nästkommande 12 månaderna har ökat från 13 procent förra året till 26 procent i år. Endast 32 procent tror att priserna ska stiga. Senast det var så få svenskar som trodde på stigande priser var 2012.