Bostadspriserna i Stockholm väntas falla

Publicerad: 11 januari, 2019 En bild på flera bostadshus i Stockholm

Priserna på bostäder i Stockholm väntas falla. Foto: Kerstin Ivarsson / Shutterstock.com

En oroande prognos läggs över Sveriges bostadsmarknad. Har Danske Bank rätt i sina analyser kommer bostadspriserna att falla med mellan fem och tio procent kommande år.

Danske Banks boprisindikator visade att priserna på bostadsrätterna i Stockholm sjönk även i december. Bankens prognos tyder dessutom på att tendensen kommer fortsätta under det nya året.

Bostadsbrist och överskott av nyproduktion

I en kommentar till Svenska Dagbladet berättar bankens ekonomer att hela det kommande året skvallrar om prisfall på bostadsmarknaden.

Under den senare halvan av 2018 sjönk bostadspriserna med cirka 2 procent i Stockholm. I december föll de 0,5 procent.

I sin månatliga rapport Nordic Outlook för januari 2019 får de prisfall på mellan fem och tio procent på Sveriges bostadsmarknader.

Det lägre intresset för att investera i bostäder resulterar i ett ordentligt överskott på marknaden. I nuläget uppskattar banken att det finns 50 000 nybyggda bostadsmarknaden som inte kommer gå att sälja till ordinarie pris.

Få har råd att köpa det som erbjuds

Även det faktum att reporäntan kommer att höjas försvårar situationen på bostadsmarknaden. Det beror på att en höjd reporäntan innebär höjda bolånekostnader för hushållen. Det i sin tur leder till att efterfrågan på marknaden blir ännu lägre än den redan är.

– Det kommer att ske under 2019, räknar vi med. Ungefär 30 till 40 procent ned i bostadsbyggandet i år och kanske även en del nästa år, säger Danske Banks svenska chefsekonom Michael Grahn till Sveriges Radio.

Att inflationen höjs snabbare än landets reallön är också ett problem. Det gör att det blir förhållandevis dyrare att köpa bostad. Även om hushållens disponibla inkomster väntas öka under 2019, kommer inte ökningen att motsvara de ökade priserna på bostadsmarknaden.

– Nuvarande priser på 80.000-90.000 kronor per kvadratmeter i Stockholm är för höga för de flesta hushåll och måste sänkas ytterligare, konstaterar Danske Bank i sin rapport.