Snittränta

När du ansöker om ett lån, huslån eller andra sorters lån, tillkommer alltid ränta när du ska betala tillbaka lånet. Räntorna kan vara olika höga beroende på vilket typ av lån du ansöker om, om du har betalningsanmärkning eller inte, samt vilken låneaktör du bestämmer dig att ansöka om lånet från. För att på ett mer effektivt sätt kunna jämföra olika aktörers räntor kan det vara bra att ha koll på hur snitträntorna för huslån ser ut idag.

Vad innebär ränta vid huslån?

Om du inte har lånat pengar tidigare kan det vara lite krångligt att förstå vad ränta i samband med till exempel ett huslån innebär, men det är i grunden inte särskilt komplicerat. Kortfattat kan ränta beskrivas som kostnaden för lån av pengar hos till exempel en bank. Du betalar helt enkelt en extra kostnad för att en bank eller annan låneaktör lånar ut pengar till dig. Tillsammans med räntan betalar du också amortering. Detta görs vanligtvis varje månad eller varje kvartal under den perioden du lånar pengarna. För att veta vilket pris räntor vanligtvis ligger på i samband med huslån kan det vara bra att ta reda på hur snitträntan vid huslån ser ut idag.

Rörlig eller bunden ränta?

Det finns två olika slags räntor; rörlig ränta och bunden ränta. Den rörliga räntan justeras och ändras under låneperioden i enlighet med marknadens upp- och nedgångar i ränta. Priset kan alltså skilja sig från månad till månad. En bunden ränta innebär tvärtom att priset är bundet under en viss period. Vilken räntetyp du ska välja är svårt att avgöra, då båda alternativen har sina för- och nackdelar. Historiskt sett har dock den rörliga räntan varit billigare än den bundna räntan.

Utgå från snitträntor när du väljer lån

Ett bra sätt att veta om räntan hos en låneaktör känns rimlig är att jämföra olika aktörers låneräntor. Du kan också utgå från så kallade snitträntor, som alltså i procent visar på den genomsnittliga räntan som låntagare har betalat till olika långivare. Snitträntorna ser olika ut beroende på hur lång bindningstiden är. På fem år ligger snitträntan för bolån på ungefär 1,90 %-2,40 % hos de stora bankerna. Kom dock ihåg att inte stirra dig blind på räntor, utan även bankernas övriga villkor för lånet innan du bestämmer dig.

Jämför snitträntor från flera banker