Rekordhögt intresse för fritidshus

Publicerad: 25 juni, 2020 Rött litet fritidshus vid vattnet i Stockholms skärgård.

Intresset för fritidshus har aldrig varit så stort som det är nu. Samtidigt är antalet fritidshus som är till salu rekordlågt. Foto: Nadezhda Kharitonova/Shutterstock.com

Coronapandemi och slopade utlandssemestrar har gjort att intresset för fritidshus är rekordhögt i år. Under maj månad uppgick antalet klick för fritidsboende på Hemnets sajt till 16 miljoner gånger, skriver SvD Näringsliv.

Intresset för fritidshus är rekordhögt och det fortsätter att öka. Under maj månad var antalet klick på fritidshus på Hemnet tre miljoner gånger fler än under maj 2019. Det visar att det är ett väldigt högt tryck på fritidshus speciellt eftersom det bara fanns knappt 2 500 utannonserade fritidshus på sajten.

Extremt få fritidshus till salu

De fritidshus som lockar mest är de vid kustnära områden. Enligt Hemnets analytiker, Erik Holmberg, har intresset för fritidshus ökat rejält de senaste månaderna och i maj var antalet klick på utannonserade fritidshus rekordhögt.

Vanligtvis brukar antalet sökningar följa antalet utannonserade fritidshus. Men på Hemnet ser man nu det motsatta. Utbudet av fritidshus är extremt lågt jämfört med hur det brukar vara den här tiden på året. Antalet fritidshus som ligger ute till försäljning har minskat med 36 procent jämfört med maj 2019.

Många avvaktar till hösten med att sälja

Minskningen är ett tydligt tecken på att intresset för att ha ett fritidshus i Sverige i år är stort. Många som har funderat på att köpa ett fritidshus kanske har blivit lite mer motiverade nu. Samtidigt som de som funderar på att sälja sitt fritidshus avvaktar med att göra det till hösten eftersom de vill ha kvar det under sommaren.

Priserna på fritidshus har börjat stiga

Det låga utbudet och det höga intresset har gjort att priserna har börjat stiga. I maj låg det genomsnittliga utgångspriset på 1,5 miljoner kronor sett till alla fritidshus i hela landet. Det är 200 000 kronor mer jämfört med maj 2019 då det genomsnittliga priset för ett fritidshus låg på 1,3 miljoner kronor. Enligt Hemnet hamnade slutpriserna i snitt omkring 200 000 kronor över utgångspriset.

Enligt Erik Holmberg brukar man vanligtvis köpa och sälja bostad i samma veva och därför vill man bli klar med bostadsaffären ganska snabbt. Men det gäller inte för fritidshus i samma utsträckning. Där tar man sig gärna lite tid på att fatta beslut, fast nu går det ändå snabbare än vad det vanligtvis gör.