Priserna på bostäder stiger igen

Publicerad: 18 april, 2019 boendeekonomen claudia wörmann på sbab och ett villaområde

SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann menar att de stigande priserna på villor och bostadsrätter beror på framför allt psykologiska faktorer. Foto: Pressbild/SBAB och almgren/Shutterstock.com

Färsk statistik från Hemnet visar att bostadspriserna nu stiger över hela landet, särskilt för villor och framför allt i storstäderna. En orsak antas vara rent psykologisk, att köpare helt enkelt vill passa på, skriver SvD Näringsliv.

Bostadspriserna stiger nu uppåt igen över hela landet. Det index som månadsvis väger samman bostadsaffärer som sker i Sverige visar en tydlig ökning med 0,7 procent under mars. Ser man över ett tolvmånadersspann visar index en ökning med 1,4 procent.

Ny statistik från Hemnet visar flera tecken på en pigg bostadsmarknaden. Ett av tecknen är att prisökningen genom budgivning stiger över hela landet och är nu högre än de varit hittills under 2018 och 2019, om än inte riktigt på nivåerna som innan prisfallet hösten 2017.

Mest påtagliga prisökningar i storstäder

Mest stiger bostadspriserna i Stockholm och Göteborg, inte minst för villor. Under mars steg priset för villor med 1,1 procent för Stockholm och 1,5 procent för Göteborg. Motsvarande siffror för bostadsrätter är 0,4 respektive 0,8 procent.

I Malmö steg inte priserna mer än i andra storstäder under mars, men sett till ett år tillbaka har priset för villor och bostadsrätter gått upp med mer än 4 procent, vilket sticker ut ur mängden.

Psykologi och litet villautbud är möjliga förklaringar

Många av grundfaktorerna på bostadsmarknaden kan egentligen förväntas hålla tillbaka priserna, såsom amorteringskrav och oklarhet om politiska reformer. Att priserna ändå rört sig uppåt är istället av psykologiska skäl, enligt Claudia Wörmann som är boendeekonom vid SBAB.

– Alla vill göra en bra bostadsaffär och om man tror att priserna kommer att stiga framöver är det naturligt vilja köpa innan det blir dyrare och det är vad vi ser just nu.

Vd:n för mäklarföretaget Bjurfors Stockholm, Fredrik Kullman, menar dock snarare att utbudet av eftertraktade villor upplevs som litet jämfört med efterfrågan och att det är det som driver priserna uppåt. Han berättar vidare att det kommer fler spekulanter än vanligt på visningar av villor och att den marknaden har kommit igång starkt.

Bostadsrätter i storstäderna säljs på bara några veckor

Statistiken visar också att säljtiden är kortare än på länge när de kommer till bostadsrätter. Enligt Hemnets analytiker Erik Holmberg säljs nu ofta bostadsrätter i Stockholm och Göteborg på omkring två veckor, och villor i samma städer på tre veckor. Detta kan dock vända under maj, när man väntar sig att utbudet på bostadsrätter ska nå en rekordnivå.

Trots detta har Stockholm i nuläget fler osålda bostadsrätter än normalt, förmodligen för att amorteringskraven har större påverkan på dyrare bostadsmarknader.