Prisökningarna på bostäder fortsätter

Publicerad: 17 oktober, 2019 En vänsterhand håller i ett miniatyrhus. I bakgrunden syns flera lägenhetshus i olika färger.

Inbromsningen i svensk ekonomi har inte påverkat bostadsmarknaden. Priserna steg med 0,4 procent i genomsnitt i Sverige under september månad. Foto: HelloRF Zcool/Shutterstock.com

I Sverige steg priserna på villor och bostadsrätter med 0,4 procent i snitt under september månad, enligt Valuegards HOX-index. Även antalet försäljningar ökade i jämförelse med samma period förra året, skriver Dagens Nyheter.

Under september månad steg priserna på både villor och bostadsrätter med 0,4 procent i Sverige. Även försäljningarna ökade, och i september var antalet sålda bostäder hela 10 procent fler än i september 2018.

Efter en trög bostadsmarknad i början av året har försäljningen sakta men säkert börjat öka. Maj månad slog rekord i antalet bostäder som låg ute till försäljning. Siffrorna från Valuegard markerar den trend som funnits på bostadsmarknaden det senaste halvåret där priserna på bostäder stiger i måttlig takt.

Villapriserna steg i Stockholm

För villor och bostadsrätter i Stockholm steg prisindexet med 0,4 procent. I Malmö steg priserna på bostadsrätter lika mycket. Däremot var priserna på villor stillastående.

I Göteborg steg snittpriset på bostadsrätter med 0,7 procent, medan prisindexet för villor bröt det positiva mönstret och sjönk med 0,4 procent.

Även om prisökningarna på bostäder ser rimliga ut ska de beskådas mot bakgrund av det stora antalet bostäder som för närvarande finns ute till försäljning. Det ökade antalet försäljningar visar att bostadsmarknaden klarar av det utan att priserna pressas.

Stort utbud och snabba affärer

Bjurfors Stockholms vd, Fredrik Kullman, har noterat att bostadsmarknaden går bra. I en kommentar säger Fredrik Kullman att utbudet av bostäder fortfarande är stort och det är fler affärer som görs upp snabbare.

Signalerna om en inbromsning i den svenska ekonomin har än så länge inte påverkat bostadsmarknaden.

Enligt Erik Olsson Fastighetsförmedlings grundare, Erik Olsson, räknar man med en bostadsmarknad som kommer att vara fortsatt stabil under hösten. Men det är under förutsättning att räntan fortsätter att vara så låg som den är nu och att det inte sker några större regelförändringar. Det finns ett större överseende med att svensk ekonomi dämpas när räntan är så pass låg.