Ovanligt hög aktivitet på sommarens bostadsmarknad

Publicerad: 29 juli, 2020 huslänga med lägenhetshus längsmed väg

Priserna på både bostadsrätter och villor har rört sig uppåt under sommaren. Foto: Craig Hastings/Shutterstock.com

Mer tid hemma och oro för prisfall kan vara några orsaker till en ovanligt aktiv sommar på bostadsmarknaden. Det säger flera experter till SvD Näringsliv. Men tvärtom från vad många förväntar sig börjar bostadspriserna röra sig uppåt.

Sommaren har hittills varit en positiv period för bostadsmarknaden. Priserna på bostäder steg med 0,4 procent under juni månad, och stigningen fortsatte in på första halvan av juli. Enligt statistik från Valueguard från tidigare under juli har bostadsrättspriserna stigit med 0,6 procent över landet, och villapriserna med 0,3 procent.

Tittar man på antalet försäljningar under juni månad har även detta stigit med ungefär tio procent från förra året.

Dags för bostadsbyte efter mycket tid hemma

Det är alltså hög aktivitet på bostadsmarknaden den här sommaren, vilket är ovanligt för årstiden. Skillnaden skulle kunna bero på att många har arbetat hemma eller befunnit sig i karantän, och därför känner att det är dags att byta bostad, tror Fredrik Kullman, vd för Bjurfors.

Även Hemnet ser en ökad aktivitet utifrån hur många bostadsrätter som ligger ute på sajten. Exempelvis var 18 procent fler bostadsrätter till salu i landet vecka 27 än under samma vecka förra året.

– Att det säljs många bostadsrätter är dels på grund av det höga utbudet men också en effekt av att köparna har en mer positiv marknadssyn nu jämfört med hur det såg ut under våren, säger Erik Holmberg som är analytiker på Hemnet.

Psykologiska skäl spelar in

Claudia Wörmann är boendeekonom på SBAB, och hon tror att psykologi är ett viktigt skäl till hur bostadsmarknaden ser ut för tillfället. Det finns en oro för att priserna ska falla framöver, och därför vill många passa på att sälja sin bostad.

Hon håller också med om att bostadsaffärerna har ökat för att familjer har vistats mycket hemma senaste tiden och vill byta upp sig till en större bostad. Hon påpekar även att efterfrågan på små lägenheter har minskat, vilket stärker den bilden.