Nordeas bolåneräntor sänks

Publicerad: 15 november, 2018 Nordeas bolåneräntor sänks

Nordeas bolånechef Michael Skytt tycker det är läge att binda sitt bolån. Foto: Pressbild/Nordea

I måndags gick storbanken Nordea ut och meddelade att man sänker sina boräntor. Det är räntorna med ett, två, tre och fem års bindningstid som sänks. Nu uppmanar banken sina kunder att binda sina bolån innan Riksbanken höjer styrräntan.

För inte allt för länge sedan sänkte Nordea två av sina bundna bolåneräntor och i måndags meddelade storbanken att det var dags igen. Räntorna med en bindningstid på ett, två och tre år sänks med 0,03, 0,04 respektive 0,05 procentenheter. Samtliga räntor ligger nu på 1,99 procent. Även femårsräntan sänks med 0,02 procentenheter och ligger nu på 2,29 procent.

Vill erbjuda konkurrenskraftigt alternativ när styrräntan höjs

Anledningen till att Nordea väljer att sänka bolåneräntorna nu har att göra med att man vill erbjuda ett konkurrenskraftigt alternativ när styrräntan väl höjs.

När Riksbanken väljer att höja räntan är ännu inte helt klart men det väntas bli i antingen december eller februari. Riksbankschefen Stefan Ingves har tidigare varit tydlig med att en första höjning kommer att ske med 0,25 procentenheter. Därefter kommer ytterligare höjningar att ske.

Nordea uppmanar kunderna att binda sina bolån

I samband med att Nordea gick ut med att man sänkte boräntan uppmanade man även sina kunder att binda sina bolån.

– Vi bedömer att läget är bra för våra kunder att binda hela eller delar av sin bolåneportfölj, säger Nordeas bolånechef, Michael Skytt.

Genom att man som kund binder sitt bolån kan man vara säker på vilken månadskostnad man får och man behöver inte oroa sig för att räntan ska skena iväg. Risken att räntan ska stiga kraftigt är enligt de flesta bedömare mycket liten. Istället tror man att ränteuppgången bara kommer vara under en kortare period och att vi ska få uppleva räntenivåer uppåt 10 procent som på 90-talet uppges inte vara troligt i dagsläget.

Att Nordea vill knyta till sig kunder är uppenbart. Rent historiskt kan man dock konstatera att det varit billigare med rörlig ränta.