Kommunerna där huspriserna ökat mest

Publicerad: 3 oktober, 2019 Vy över villaområde i Örebro

Priserna på villor börjar stiga igen och många kommuner ligger över rikssnittet. I Örebro har priserna stigit med 5 procent och det genomsnittliga priset på en villa ligger på 3,1 miljoner kronor. Foto: Roland Magnusson/Shutterstock.com

Villapriserna stiger igen. Sett till hela riket har priset på en villa ökat med i snitt 3 procent och flera kommuner ligger högt över rikssnittet. SvD Näringsliv har listat kommunerna där priserna på villor har stigit mest.

Det börjar ljusna på bostadsmarknaden och priserna på villor ökar. I snitt har villapriset ökat med 3 procent och många kommuner ligger över rikssnittet.

Enligt statistik från SCB låg det genomsnittliga priset på en villa under sommarmånaderna på 3 miljoner kronor. Detta gäller kommuner som har fler än 50 000 invånare. Dock är det stora prisskillnader på villorna inom kommunerna.

I Falun och Karlstad har priserna ökat med 5 procent

I Falun, Linköping, Karlstad, Södertälje och Örebro har villapriserna ökat med 5 procent. Genomsnittspriset för en villa i Falun och Karlstad var under sommaren 2,7 miljoner kronor. I Örebro var det genomsnittliga villapriset 3,1 miljoner kronor, och i Södertälje och Linköping låg snittpriset på 3,7 miljoner kronor.

Villapriserna steg med 6 procent på Gotland och i Hässleholm

Både på Gotland och i Hässleholm steg villapriserna under sommaren. Jämfört med samma period förra året har priserna på villor stigit med 6 procent. Men det är stora skillnader i pris mellan de båda kommunerna. Hässleholms slogan ”nära till allt, långt ifrån dyrt” stämmer verkligen. Genomsnittspriset för en villa är 1,5 miljoner kronor i Hässleholm, medan genomsnittspriset för en villa på Gotland är 2,6 miljoner kronor.

Uppsala och Malmö står för en prisökning på 8 procent

I Uppsala, Malmö, Mölndal, Eskilstuna och Västerås steg villapriserna med 8 procent jämfört med sommaren 2018. Snittpriset på en villa i Västerås låg på 3,4 miljoner kronor. I den stolta fristaden Eskilstuna dit metallarbetare kunde flytta skattebefriat under 1700-talet kostar en villa i genomsnitt 2,8 miljoner kronor.

Precis som hiphopgruppen Labyrints låt Välkommen hem är Uppsalas slogan ”Välkommen hit. Välkommen hem”. Och, visst känner man sig välkommen. Det är en stad full av studenter med innebandy som nationalsport. Här kostar en villa i genomsnitt 2,7 miljoner kronor.

I händelserika Malmö såldes det flest villor i hela landet under sommaren. Totalt fick 208 villor nya ägare och genomsnittspriset för en villa ligger på 4,8 miljoner kronor. Det är möjligt att de lockades av kommunens slogan ”mångfald, möten och möjligheter”. I Mölndal ligger priserna något högre trots att de inte har någon kommunslogan. Genomsnittspriset för en villa ligger på 5,1 miljoner kronor.

Störst prisökning i Karlskrona

I Halmstad och Kalmar har villapriserna ökat med 9 procent. Men största prisökningen står Karlskrona för, där villapriserna steg med hela 12 procent i jämförelse med sommarmånaderna 2018.

Medelpriset för en villa i Karlskrona ligger på 2,7 miljoner kronor. Karlskrona har bra fart på bostadsmarknaden nu. Det råder stor efterfrågan och utbudet är relativt litet enligt Charlotte Johansson, mäklare på Svensk fastighetsförmedling.