Huslån utan kontantinsats

Kontantinsatsen är den summa pengar som köparen betalar till säljaren av en bostad för att bevisa sitt engagemang i affären med intentionen att genomföra den. Idag är det kutym att betalningen stannar hos fastighetsmäklaren tills alla krav som finns i affären är uppfyllda. På så sätt kan säljaren inte använda pengarna innan bostaden verkligen har bytt ägare och de två parterna inte kan på något sätt utnyttja situationen på ett felaktigt sätt.

Köpa ett hus utan kontantinsats

Idag finns det inte någon som helst möjlighet att få ett heltäckande huslån om du inte har möjlighet att själv lägga in en del som kontantinsats. Detta är i enlighet med de riktlinjer som infördes av Finansinspektionen år 2010. Procentsatsen för en kontantinsats uppgår allt sedan dess till 15 % av bostadens värde. Det finns tyvärr ingen bank som skulle ge ett bostadslån utan att detta uppfylls för det får de inte. En bostad får enligt riktlinjerna nämligen inte belånas för mer än 85 % av dess värde.

Låna till kontantinsatsen

Idag finns det i stort sett bara ett alternativ till att lägga in en kontantinsats om du har för avsikt att köpa ett hus – om du inte har kontanterna till det. Du kan nämligen låna pengar till din kontantinsats i ett separat lån. I fall där detta förekommer så rör det sig dock inte om ett bolån utan ett så kallat blancolån eller privatlån. Att du använder dig av en annan låneform beror helt enkelt på att det inte finns någon säkerhet för lånet och riskerna då blir större för banken. Vid ett bolån så används bostaden som säkerhet. Skulle betalningen av lånet utebli så kan banken ta lägenheten eller huset från låntagaren för att få tillbaka sina pengar.

Fördelarna med en kontantinsats

Det kan tyckas som ett stort krav att du inte kan få köpa en bostad, eller ens ta ett lån, bara för att du inte har tillräckligt mycket pengar för att betala 15 % av bostadens värde. Men det är faktiskt en bra funktion som gör att du kan få ett bostadslån med bättre villkor än om du tar ett vanligt lån. Detta i sin tur leder alltså till att du inte behöver betala lika mycket för lånet som du annars tvingas göra. Ett blancolån är betydligt dyrare än ett bolån när det gäller räntor och amorteringskrav.