Huslån med rörlig ränta

Att köpa ett hus är ett stort steg här i livet, ett steg som många av oss någon gång kommer att ta. På grund av den väldigt stora ekonomiska investeringen bör du ha god kännedom om bostadsmarknaden. Du bör också göra din hemläxa ordentligt och undersöka hur du kan finansiera ditt husköp på allra bästa sätt. Att ha lån med rörlig ränta kan till exempel vara en riktigt bra lösning, då den räntelösningen oftast är billigast, men det kräver att du har marginal att klara en tillfällig räntehöjning.

Överväg rörlig ränta

När du ska köpa ett hus kan det kännas lite riskabelt att ha ett lån med rörlig ränta. Skulle förutsättningarna för räntorna förändras plötsligt så kan de summor som du förväntas betala snabbt stiga kraftigt. Eftersom det rör sig om så pass stora summor som du betalar för ett hus kan den potentiella räntan då också bli väldigt hög. Men det finns såklart också fördelar med en rörlig ränta. Samtidigt som en rörlig ränta kan innebära ökade kostnader så kan det faktiskt också vara en otroligt smart lösning.

Rörlig ränta kan vara det bästa alternativet

Så länge räntorna håller sig på en låg nivå så blir kostnaderna lägre än vad de blir om du väljer bunden ränta till en högre procentsats. Istället för att betala ett fast pris så betalar du avgifter som står i relation till den aktuella räntan. Vanligtvis så brukar en rörlig ränta gälla under tre månader. Därför är det egentligen inget långt avtal du ingår och inte heller något som inte går att ta tillbaka. Det gäller dock att ha lite koll på vad som händer med räntan så att du har chans att binda dina lån om det skulle vara så att räntesatserna plötsligt skulle skjuta i höjden.

Jämför rörliga räntor

Kontakta olika banker

Innan du tecknar avtal och tar lån bör du alltid begära in offerter från olika banker. Bankerna är alltid intresserade av att få nya kunder och det kan därför vara smart att ställa dem emot varandra. Har du fått ett bud från en bank brukar det inte vara svårt att få en annan bank att antingen matcha det budet eller till och med komma med ett bättre erbjudande. På så sätt kan du se till att få den absolut bästa räntan och därmed också mycket lägre kostnader.