Huslån med bunden ränta

När det är dags att köpa hus så bör du verkligen fundera över de val som du måste göra angående finansieringen av köpet. Det finns flera olika sätt att ta sig an denna ekonomiska utmaning och alla bör ta sig tid att planera och strukturera upp en lösning som passar den egna situationen på allra bästa sätt. Det finns både pengar att tjäna samt säkerhet att uppnå, beroende på vilket sätt du väljer.

Låna för att köpa hus

För de allra flesta av oss är det en omöjlighet att betala ett hus direkt med kontanta medel. Därför blir det också naturligt att man behöver ta lån för att ens kunna förvärva det efterlängtade huset. Att ansöka om, och att skriva på ett lån är ett stort beslut och beroende på hur den ekonomiska situationen ser ut bör du välja att lägga upp avbetalningen av lånen på olika sätt, samt välja antingen bunden eller rörlig ränta. Det ultimata målet är så klart att du skall betala av de lån du tagit på dig och att så småningom kunna äga ditt eget hem till fullo.

Bunden eller rörlig ränta

När du tecknar lån måste du ta ställning till om du vill ha bunden eller rörlig ränta. Det finns bra och dåliga saker med de båda alternativen. En rörligare ränta ger frihet på vissa sätt men innebär också att kostnaderna kan variera väldigt mycket från kvartal till kvartal, beroende på ränteläget. Det du sparar under ett kvartal genom att ha en rörlig ränta kan lätt försvinna under nästa period om räntesatsen går upp. Kostnaderna kan till och med bli högre om det kommer en plötslig förändring på marknaden. Ett bundet lån fungerar på ett helt annat sätt.

Jämför bundna och rörliga räntor på huslån

En bunden ränta innebär stabilitet

En bunden ränta brukar vara ett bra alternativ för dig som har en välordnad men kanske något begränsad ekonomi, och som tycker om att ha kontinuitet och säkerhet i ditt liv. Genom att binda räntan för dina lån kan du lättare planera din ekonomi och ha en bättre överblick över hur framtiden kommer att se ut. Om du väljer att binda din ränta är det inte heller ett beslut som är skrivet i sten, det är möjligt att välja under hur lång tid du vill binda den. Oftast brukar det handla om en tidsperiod som sträcker sig över ett, två eller tre år.