Huslån med betalningsanmärkning

Det är alltid enklare att få ett bolån beviljat om du inte har någon aktuell betalningsanmärkning. Att få bolån beviljat med betalningsanmärkning är däremot ingen omöjlighet heller. Idag finns det flera långivare som trots detta tillåter dig att låna pengar om du uppvisar att du kommer att kunna betala tillbaka på ditt lån. Men hur går du tillväga och vad bör du tänka på om du ska ansöka om huslån med en betalningsanmärkning? Här får du information om hur det fungerar.

Huslån med betalningsanmärkning

När du ansöker om ett huslån hos en bank görs en kreditprövning på dig, där eventuella betalningsanmärkningar är synliga. Om du har en sådan placeras du ofta i en så kallad riskgrupp, vilket innebär att banken ställer sig tveksamma till att du kommer att kunna betala tillbaka lånet som avtalat. Att låna ut pengar är ju en risk för bankerna, och därför är det viktigt att de kan lita på att du betalar tillbaka lånet inom de ramar som sätts upp. Utifrån den här riskbedömningen är det viktigt att du kan visa upp att din ekonomi är god trots betalningsanmärkningen.

Hitta en bank med individuell prövning

Många idag tror att det är näst intill omöjligt att få ett huslån accepterat om man har en eller flera betalningsanmärkningar. Så är dock inte fallet. Vissa banker säger tvärt nej om du har en anmärkning, men allt fler har börjat specialisera sig på att bevilja bolån med sådana. Gemensamt för dessa banker är att de utför individuella prövningar i samband med låneansökan. Att du har en betalningsanmärkning behöver nämligen inte betyda att du är vare sig svag ekonomiskt eller slarvig med betalningar. Det viktiga är att du kan visa upp att du kommer att kunna betala tillbaka lånet.

Hitta en bank att ansöka hos

Var väl förberedd inför låneansökan

När du ansöker om huslån trots betalningsanmärkning är det extra viktigt att du funderar på vilken bank du vänder dig till och hur du ska visa för dem att du kan betala tillbaka lånet. Du får också vara förberedd på en högre ränta om du har en betalningsanmärkning. Att samla ihop och kunna visa upp anställningsavtal och årsinkomst, en eventuell medlåntagares uppgifter (helst ska denne vara med på plats) och att ha en stabil person som kan gå i borgen för dig om det behövs är viktigt.