Frågor & Svar

Kan jag få ett huslån beviljat trots att jag har betalningsanmärkning?

Ja, du kan få ett bolån beviljat även om du har betalningsanmärkningar, men inte hos alla banker. Det finns banker som specialiserar sig på beviljande av lån till personer med betalningsanmärkningar. Kom ihåg att kraven för lånet kan se annorlunda ut än om du inte har betalningsanmärkning.

Hur stor handpenning måste jag betala när jag köper en bostad?

Handpenningen är en summa som du betalar i förskott när du skriver på ett boendekontrakt. Vanligtvis ligger handpenningen på 10 % av den totala kostnaden för huset. Gäller det däremot kontantinsatsen så är den 15 %.

Måste jag amortera i samband med huslån?

Sedan juni 2016 är det krav på att amortera i samband med lån. Det här gäller alla nya lån. För äldre lån är det upp till varje enskild bank att fatta ett beslut kring amorteringen av lånet.

Vad innebär ett lånelöfte?

Ett lånelöfte får du från banken du ska låna av och är ett skriftligt dokument på hur mycket du får låna från banken där de har bedömt att du kan betala tillbaka lånet i utsatt tid. Lånelöftet är dock inte bindande, och ska alltså inte ses som detsamma som själva bolånet.

Vad är skillnaden mellan listränta och snittränta?

Listräntan är en enskild banks aktuella ränta. Snitträntan är den procentsats som bankens låntagare i genomsnitt betalar i ränta. Snitträntan är för det allra mesta lägre än listräntan, då många har förhandlat sig till en lägre ränta än bankens listränta.

Vad menas med boendekostnad?

Boendekostnaden är den totala kostnaden för ditt boende. Denna beräknas av banken som du lånar från, men du kan också själv räkna ut din ungefärliga boendekostnad. I kostnaden räknas bland annat följande in: ränta och amortering, försäkringar, el och värme samt eventuella hyror, skatter och underhåll.

Kan jag förhandla mig till en lägre ränta än den som anges av banken?

Ja, du kan förhandla dig till en lägre ränta hos banken. Både nya och befintliga kunder är viktiga för bankerna, och genom att visa att du är en trygg låntagare kan du förhandla dig fram till en lägre ränta. Ett tips är att jämföra olika bankers räntor och argumentera utifrån dem.