Försäljningen av bostäder tros öka i januari

Publicerad: 12 december, 2019 Skylt från Svensk Fastighetsförmedling som visar att det är visning på ett hus

I november stod villapriserna stilla medan priserna på bostadsrätter sjönk. Mäklarna är hoppfulla och tror att bostadsmarknaden kommer att ta fart igen efter årsskiftet. Foto: Press/Svensk Fastighetsförmedling

Siffrorna för bostadsmarknaden i november visar att villapriserna stod still och att priserna på bostadsrätter runt om i landet backade. Försäljningarna rullar på, men det finns inga tecken på något bostadsrally, skriver SvD Näringsliv.

Under oktober månad drev köpivern upp priserna på bostadsmarknaden. Dock avtog den under november månad och priserna på bostadsrätter runt om i landet backade. Antalet bostadsaffärer var dock lika många som under 2018, men i jämförelse med oktober månad 2019 steg inte priserna.

Många genomförda bostadsaffärer under oktober månad

Landets villapriser var oförändrade från oktober till november. För bostadsrätter såg det inte lika ljust ut – priserna sjönk med en procent. Enligt Svensk Mäklarstatistik ligger prisökningen för villor och bostadsrätter på fyra procent på årsbasis.

Svensk Fastighetsförmedlings vd, Liza Nyberg, anser att det rådde större köplust i oktober än i november. Oktober var en mycket stark månad och man kunde se ett uppdämt behov hos både köpare och säljare. I november var det mycket lugnare och köplusten var inte lika stor.

Bostadsmarknaden kommer ta fart i januari

Liza Nyberg tror dock att marknaden kommer att ta fart igen i januari efter alla helgerna. Dock förväntar hon sig inget riktigt prisrally. Prisuppgången har varit ganska lugn de senaste tolv månaderna. På visningarna är det många kunder men nu tar man lite längre tid på sig innan man genomför sitt livs största affär.

Antalet sålda villor och bostadsrätter i år ligger fyra procent högre än samma tidsperiod 2018, enligt Svensk Mäklarstatistik. Fram till och med november såldes 157 000 bostäder. En tredjedel av dessa är villor och två tredjedelar är bostadsrätter. Det tyder på att marknaden har varit lite mer rörlig i år jämfört med förra året.

I Stockholm, där bostadsrättspriserna är som dyrast, steg priserna med en procent den senaste månaden. Under november steg snittpriset i Stockholms innerstad till lite mer än 92 000 kronor per kvadratmeter.

Måste bli lättare att komma in på bostadsmarknaden

Länsförsäkringars Fastighetsförmedlings vd, Marcus Svanberg, tror att Riksbankens planerade räntehöjning i december tillsammans med den avmattning som sker i konjunkturen skapar en större oro än tidigare. Detta gör att priserna hålls tillbaka och på sikt kan det bli en utmaning för bostadsmarknaden.

Enligt Marcus Svanberg behöver vi få till politiska överenskommelser för att bostadsmarknadens rörlighet ska öka. Sänkt flyttskatt och ändrade amorteringsregler borde stå i fokus.

Bjurfors Stockholms vd, Fredrik Kullman, anser att marknaden i Stockholm sakta men säkert har blivit bättre.

Försäljningarna ökar även i Stockholm

Antalet försäljningar har ökat, vilket kan bekräftas av Hemnet. Enligt Hemnets analytiker, Erik Holmberg,  har marknaden i Stockholm återhämtat sig under hösten. Säljvolymerna har ökat och säljtiderna har blivit kortare.