Så förhandlar du huslån

När du ansöker om huslån kan man säga att du köper en tjänst eller en produkt från banken. Givetvis vill bankerna tjäna på detta till en så låg risk som möjligt, men samtidigt är du som låntagare mycket viktig för dem. Genom att till exempel vara väl insatt i hur lånemarknaden ser ut just nu, vilka aktuella räntor och snitträntor som gäller och jämföra olika banker kan du förhandla om ditt huslån.

Förbered dig inför en förhandling

Om du som låntagare vill ha ett bra låneavtal med goda villkor kan det vara viktigt att själv läsa på om bankernas villkor och jämföra flera stycken innan du bestämmer dig. Att vara väl insatt i lånemarknaden och de olika begrepp och kostnader som förekommer i samband med ett lån är också viktigt. Du som låntagare är alltid viktig för bankerna, du är deras kund och de tjänar pengar på dig i form av räntor och sparade pengar. Fundera därför på vilka krav du kan ställa och hur du till exempel kan pruta ned räntor. Om du på ett bra sätt kan bevisa att du är en trygg och värdefull kund för banken i fråga blir chansen för att du ska lyckas förhandla dig till ett bra huslån högre.

Att tänka på när du ska förhandla huslån

Att ha koll på vad bankerna värderar hos dig som kund är bra innan du börjar förhandla om ditt huslån. Banker vill ha nya kunder, men också behålla sina redan befintliga kunder. Ta gärna kontakt med flera banker och tydliggör för banken att du även har kontakt med andra banker – då blir banken i fråga ännu mer mån om att du ska välja just dem för ditt lån. Nämn vilka bud du har fått och se vad banken erbjuder dig. Banker vill dessutom ha kunder som använder så många tjänster som möjligt från dem, och som är ekonomiskt trygga, nämn därför gärna att om du väljer andra tjänster hos dem som sparande etcetera vad kan de ge dig för bud då.

Jämför räntor innan du förhandlar

Så här förhandlar du om räntan vid huslån

Det kan vara bra att fundera på vilka aspekter av lånet du kan och bör förhandla om. Ju mer insatt och fokuserad du är, desto bättre kommer det att gå. Räntan är det vanligaste att förhandla om när du ansöker om ett lån. Det kan vara en god idé att undersöka hur aktuella räntor och snitträntor ser ut hos olika svenska banker i dagsläget, även skillnaderna mellan en rörlig och fast ränta. Då blir det enklare att argumentera om varför just din valda banks ränta för huslånet bör sänkas. Kom ihåg att varje liten procentenhet kan göra stor skillnad vid förhandlingar.