Läge att förhandla om bolåneräntan

Publicerad: 31 oktober, 2019 Gult och vitt lägenhetshus

Flera banker har sänkt sina bolåneräntor. Det öppnar upp möjligheten att förhandla om räntan. Foto: a40757/Shutterstock.com

Flera banker har sänkt sina bolåneräntor den senaste tiden. Många struntar därför i att förhandla sin ränta. Nu finns det dock bra tillfälle att förhandla om räntan och spara tusenlappar varje år. Det skriver DN.

De senaste veckorna har flera svenska banker sänkt sina bolåneräntor. Handelsbanken, Swedbank, Danske Bank och SBAB har alla gjort det på kort tid.

När räntan sänks kan det locka att strunta i att förhandla om sin ränta. Nu finns dock ett bra förhandlingsläge och många tusenlappar att spara varje år. SBAB:s boendeekonom, Claudia Wörmann, säger att det lönar sig att vara insatt, och pengarna man sparar kan användas till att betala av sitt lån.

– Många säger att de har ”ungefär 1,5 procents ränta”, men man borde veta exakt, eftersom det gör stor skillnad i längden. Att vara påläst kan spara 200–300 kr i månaden. Men lågräntemiljön gör att många blir lite slöa, säger Claudia Wörmann.

Viktigt att kontrollera vad man har för ränta

Patrik Siegbahn arbetar som oberoende rådgivare på Småsparsguiden. Han menar att det är viktigt att samla information om sitt nuvarande bolån innan man kontaktar banken. Det är viktigt att ta reda på när lånet löper ut, vilken ränta man har, hur stor rabatten är och när den löper ut.

Först därefter går det bra att kontakta banken och börja förhandla. Det är även viktigt att veta att bankerna ofta marknadsför sin listränta. Som bolånekund ska du dock förhandla mot snitträntan, Det vill säga den genomsnittliga räntan som bankens kunder får. Den är ofta mycket lägre.

Du får ofta rabatt om du samlar flera affärer på samma bank

Om du flyttar över alla dina affärer till samma bank får du ofta rabatt på din bolåneränta. Patrik Siegbahn tycker dock det finns anledning att vara skeptisk mot en sådan lösning.

För även om bolåneräntan är lägre kan exempelvis pensionssparandet vara dyrare än hos många andra banker. Bankerna är även medvetna om att det är svårt att räkna på kostnaderna för alla affärer. I slutändan kan det vara en dålig lösning som kostar mer än det borde.