Företagskunder med huslån nöjdast hos SSAB

Publicerad: 13 december, 2018 En bild på SBAB:s vd Klas Danielsson

Klas Danielsson, SBAB:s vd. Foto: Pressbild/SBAB

SBAB har de nöjdaste företagskunderna med fastighetslån i Sverige. Den årliga mätningen från SKI visar att SBAB:s kundnöjdhet ligger långt före branschsnittet och närmaste konkurrent.

Den statliga banken SBAB har många nöjda bolånekunder. Varje år genomför Svenskt Kvalitetsindex, SKI en mätning av hur nöjda företag och bostadsrättsföreningar med fastighetslån är med sin bank.

Banken fick högst betyg av alla med 74 i kundnöjdhet bland företagskunderna. Det är en bra bit över branschsnittet som ligger på 69,1.

– Fantastiskt roligt. Ett kvitto på att fokus, gediget kunnande och satsning på kundmötet lönar sig. Vi är experter på bostadsfinansierings- och fastighetslån och det visar sig glädjande nog i kundnöjdhet, säger Klas Danielsson, vd på SBAB.

SBAB har flest lojala företagskunder

Banken har inte bara nöjdast fastighetskunder utan även lojalast. Inom kategorin lojalitet fick även SBAB högst betyg med 76,7. Även inom image, förväntningar, service, produktkvalitet och prisvärdhet kammade SBAB hem högsta betyg.

En svaghet hos banken är däremot deras tekniska tjänster och det är något man säger att man arbetar mycket med för att förbättra. Bland annat håller man på att utveckla en ny version av internetbanken.

Hållbarhet värdesätts av företag och bostadsrättsföreningar

Undersökningen från SKI visar även att många fastighetskunder värdesätter hållbarhet hos bankerna. Närmare hälften av alla tillfrågade företag och bostadsrättsföreningar ansåg att hållbarhet är avgörande vid val av bank.

Även Danske Bank värdesätter hållbarhet allt mer och därför har man tidigare lanserat gröna bolån till sina privatkunder. Dessutom var SBAB den första banken att ge ut gröna obligationer.

Priserna på bostadsrätter väntas sjunka

Att ta ett fastighetslån är perfekt om man ska bygga en ny fastighet men frågan är hur lätt det är att få bostaden såld eller uthyrd. Utbudet av bostäder stiger och många annonser på andrahandsmarknaden återpubliceras när ägaren inte hittar någon hyresgäst.

Enligt Danske Banks boprisindikator tyder mycket på att bopriserna fortsätter att sjunka. Bara den senaste månaden har priserna sjunkit med cirka 0,5 procent.