Bostadspriserna har börjat stiga

Publicerad: 19 september, 2019 Gata med villor från 1920-talet

Allt fler tror på stigande bostadspriser. Villor i Malmö är de som stigit mest i pris. Foto: Roland Magnusson/Shutterstock.com

Omsvängningen på bostadsmarknaden har skett snabbt. Enligt Erik Olssons bostadsindex tror allt fler på stigande priser, skriver Dagens Nyheter.

Det svänger snabbt på bostadsmarknaden. För bara ett halvår sedan trodde fler att priserna skulle sjunka snarare än att stiga. Ny statistik visar att priserna på bostäder steg i augusti, och enligt Erik Olssons boprisindex tror allt fler på stigande priser.

Synen på bostadspriserna har förändrats

Varje kvartal gör Fastighetsförmedlingen Erik Olsson en mätning hos sina besökare på visningar där de får säga vad de tror om prisutvecklingen på bostadsmarknaden. Nettot i februari i år av de som tror på stigande priser under det kommande året minus de som tror att priserna kommer att sjunka var minus 19.

Under maj månad när man genomförde samma undersökning var nettot noll. Det var lika många som trodde att priserna skulle öka som att de skulle sjunka. Men enligt mätningen som genomfördes i augusti var det 17 procent fler som trodde på stigande priser än de som trodde på att priserna ska sjunka.

Spekulanterna tror på små prisförändringar

Erik Olssons Fastighetsförmedlings grundare, Erik Olsson, poängterar ändå att det inte är några stora prisförändringar som spekulanterna räknar med.

Oavsett om det handlar om sjunkande eller stigande priser tror hela 98 procent av de tillfrågade att prisförändringarna kommer att vara mindre än tio procent.

Även Valueguards HOX-index indikerar att det under augusti har skett en bred prisuppgång på bostadsmarknaden. Samtidigt steg HOXSWE, indexet för hela den privatägda bostadsmarknaden, med 1,7 procent.

Villorna har stigit mest i pris

Det är framför allt villor som har stigit i pris. Prisindex för villor har stigit med 2,3 procent sett till hela riket. När det gäller bostadsrätter har priserna stigit med 0,7 procent.

Villapriserna har stigit som mest i Malmö. Där har priserna stigit med 1,9 procent, följt av Stockholm som har en prisökning på 1,5 procent och Göteborg där prisökningen är 1,3 procent.

Priserna på bostadsrätter har stigit mest i Göteborg, där priserna har gått upp med 1,0 procent, följt av Malmö där priserna har stigit med 0,7 procent, och Stockholm som har en prisökning på 0,5 procent.