Bolånetagarna kan pusta ut

Publicerad: 9 januari, 2020 Kollage Robert Boije, chefsekonom SBAB och Riksbaknkshuset

Riksbanken höjde reporäntan som väntat i december. Enligt Riksbanken kan vi förvänta oss att räntan kommer att förbli oförändrad under en längre tid framöver. Foto: SBAB/Press och Riksbanken/Press

Riksbankens protokoll från räntemötet i december är goda nyheter för Sveriges bolånetagare. Räntorna kommer nämligen att vara fortsatt låga under en lång tid framöver, skriver SvD Näringsliv.

När Riksbanken under onsdagen släppte sitt protokoll från mötet i december var det goda nyheter för svenska bolånetagare. Riksbanken valde visserligen att höja reporäntan från minus 0,25 procent till 0 i december, men enligt flera ekonomer säger protokollet att räntorna kommer att förbli låga en lång tid framöver. Däremot är ekonomerna inte helt överens om man ska välja bunden eller rörlig boränta

Dröjer innan räntan höjs igen

Handelsbankens chefsekonom, Christina Nyman, säger att det enligt protokollet kommer att dröja länge innan Riksbanken höjer räntan igen. Det innebär att räntan för rörliga bolån med största sannolikhet kommer att fortsätta vara låga.
 
Om man binder räntan skyddar man sig mot oväntade ränteuppgångar, men samtidigt kan kostnaden bli lite högre. Väljer man att binda en del av bolånet ska skulden som man väljer att binda hänga ihop med det sparkapital som hushållet har, enligt Christina Nyman. 

Sprid risken genom att blanda rörlig och bunden ränta

Enligt SEB:s privatekonom Jens Magnusson är det allmänna rådet att hushållen bör blanda rörliga bolån med bundna bolån. Att blanda upp lånet i rörligt och bundet är klokt. I dag kostar det nästan inget extra att binda sina bolån. Att blanda bolånet och dela upp det i rörligt och bundet göra att man sprider riskerna, på samma sätt som när man sparar.

Rörlig ränta förblir låg så länge reporäntan ligger kvar

Enligt Riksbankens bedömning kommer reporäntan att ligga på noll procent i minst två år. Det innebär också att vi kan förvänta oss att rörlig ränta med en bindningstid på tre månader kommer att ligga kvar på väldigt låga nivåer under den perioden, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.
 
Vidare noterar Boije att Riksbanken har sagt att de fortsättningsvis kommer att återinvestera i statsobligationer och återköpa de obligationer som förfaller till betalning.