Bolånen minskar i förhållande till inkomsterna

Publicerad: 4 april, 2019 visningsskylt från mäklarbyrån Bjurfors

Hushållens bolån har minskat och allt fler amorterar. Foto: Pressbild/Bjurfors

Nya bolånetagare tar allt mindre bolån och amorterar mer, det visar Finansinspektionens senaste bolånerapport. Enligt rapporten verkar inte det skärpta amorteringskravet heller ha påverkat unga köpare. Däremot har äldre och ensamstående fått tänka om i jakten på en ny bostad.

Den senaste tiden har negativa nyheter om bostadsmarknaden avlöst varandra. Nu kommer dock Finansinspektionen med en glädjande nyhet. Nya bolånetagare lånar mindre i förhållande till sina inkomster jämfört med tidigare. Dessutom amorterar hushållen mer, det rapporterar Finansinspektionen i Bolånerepporten 2019.

Det skärpta amorteringskravet påverkade inte unga köpare

För ett drygt år sedan infördes det skärpta amorteringskravet som innebar att den som lånade mer än 4,5 gånger din årliga inkomst skulle behöva amortera en procent till. Många trodde att det skulle få en negativ effekt på marknaden och att framförallt yngre nya bostadsköpare skulle drabbas.

Statistik visar nu att regeländringen inte sänkte andelen unga köpare. Däremot har ensamstående och äldre personer drabbats av det skärpta kravet. Det har lett till att hushållen har fått köpa något annat än de först tänkt sig.

Finansinspektionen är nöjda med amorteringskraven

De två amorteringskraven som har införts 2016 och 2018 tycker Finansinspektionen har fått marknaden dit man ville. Priserna har bara fallit i begränsad omfattning samtidigt som hushållen har fått lägre bolån.

Det finns dock en sak som myndighetens generaldirektör Erik Thedéen inte är helt nöjd med och det är att belåningsgraden har ökat trots att lånen har minskat.

– En förklaring skulle kunna vara prisfallen. Vi får studera det här noggrant, säger Erik Thedéen, till SvD.

Hemnet tycker rapporten är felaktig på en punkt

I rapporten hävdar FI att hushållen som säljer sina bostäder i Stockholm hittar köpare i samma omfattning som förra året. På den punkten håller dock inte bostadssajten Hemnet med. Enligt deras dataanalys är det tvärt om. Omsättningen av bostadsrätter är lägre än på flera år i Stockholm.