Bind inte räntan

Publicerad: 28 november, 2019 Nordnets sparekonom Frida Bratt i blommig polo och svart kavaj

Nordnets sparekonom, Frida Bratt, råder till att inte binda boräntan. Fördelarna med rörlig ränta är många fler än fördelarna med bunden ränta. Foto: Press/Nordnet

Nordnets sparekonom, Frida Bratt, uppmanar låntagare att inte binda boräntan. Om Riksbanken höjer räntan i december är det goda nyheter för bankerna, men bankerna bör inte höja boräntan, säger Frida Bratt i en intervju med SvD Näringsliv.

Riksbanken sa vid sitt senaste räntemöte att de valde att skjuta på räntehöjningen då men att vi kan räkna med att de höjer räntan i december. För bankerna är det positivt om Riksbanken höjer räntan. Dock tycker inte Nordnets sparekonom Frida Bratt att bankerna bör höja boräntan.

Troligt att bankerna höjer räntan efter Riksbankens besked

Frida Bratt tror att bankerna kommer att höja räntan på bolån när Riksbanken höjer ränta. För bankerna har minusräntan varit en stor kostnad på inlåningssidan. Att höja räntan till noll minskar kostnaderna för bankerna.

Riksbanken har tidigare sagt att det kommer att dröja innan de kommer höjer räntan mer efter räntehöjningen i december. Vi kommer att kunna räkna med låga räntor under en lång tid framöver.

Frida Bratt uppmanar låntagarna till att inte binda bolåneräntan. Om man har utrymme och klarar av en något högre ränta vid årsskiftet är fördelarna med en rörlig ränta mycket större än fördelarna med bunden ränta.

Fler fördelar med rörlig ränta

Med rörlig ränta blir man inte bunden till en specifik bank och du behåller ditt förhandlingsläge. Dessutom riskerar man inte att betala dyra kostnader för att man väljer att lösa lånet i förtid. Det är bättre att behålla räntan rörlig och i stället spara ihop till en buffert.

Ett hushåll bör klara en boränta på minst fem procent. Räntan kommer troligtvis inte att gå upp så mycket inom den närmaste tiden men det är ett bra stresstest för hushållsekonomin. Om du klarar av en ränta på fem procent så kan du känna dig trygg med att inkomsten i förhållande till skulden är i balans.

Flytta inte bolånet om du får sämre villkor i pensionssparandet

Frida Bratts bästa tips för att förhandla ned boräntan är att byta bank om de inte kan matcha en bra ränta. Kontakta flera banker men se upp med vad du förhandlar med. Det är till exempel inte värt att flytta sitt bolån för några punkters bättre ränta om du får sämre villkor i ditt pensionssparande.