Bankerna räknar med dubbelt så hög boränta

Publicerad: 2 maj, 2019 Villakvarter med många hus

Bankernas kalkylränta på bolån kräver att hushållen klarar en ränta på 7 procent. Foto: LSF_3steps/Shutterstock.com

När du ansöker om bolån räknar bankerna med att du ska kunna betala mer än dubbelt så hög ränta. Majoriteten av bankerna kräver att kunderna klarar av en ränta på 7 procent för att få låna till bostad skriver SvD Näringsliv.

När Riksbanken nyligen gick ut med beskedet att kommande räntehöjningar skjuts fram till slutet av 2019 eller början av 2020 blev boräntorna åter igen föremål för diskussion. Majoriteten av bankerna kräver att deras kunder ska klara en boränta på 7 procent. Men riktigt så hög ränta behöver du inte räkna med när du sitter och går igenom din ekonomi hemma vid köksbordet.

Kvar att leva på-kalkylen är den ränta som bankerna använder sig av när de räknar ut hur mycket deras kunder ska kunna klara av att betala i ränta, och den räntan är mer än dubbelt så hög.

Nordea tror inte på någon räntehöjning inom den närmaste tiden

Enligt Annika Winsth, som är Nordeas chefsekonom, kan de skuldsatta hushållen räkna med fortsatt låga boräntor. Enligt den prognos som banken har gjort kommer den rörliga boräntan i princip vara oförändrad under de närmaste två åren och ligga runt 2,10 procent. De räntor som förväntas stiga något är femårsräntorna från att idag ligga på 2,29 procent till 2,55 procent om två år.

Nordea bedömer att Riksbanken kommer att behöva skjuta fram även nästa räntehöjning, vilket betyder att det inte kommer att ske någon räntehöjning i år och troligtvis inte under nästa år heller.

Enligt flera sparekonomer bör hushållen räkna med dubbelt så hög ränta

Enligt Johanna Kull, sparekonom på Avanza, bör hushållen räkna med en dubbelt så hög ränta, det vill säga cirka 3 till 4 procent, vilket är lägre än bankernas kalkylräntor. Kalkylräntorna är dessutom inte något som hushållen bara ska räkna på utan faktiskt klara av att leva efter.

Jens Magnusson, privatekonom på SEB, understryker att det inte finns någon som vet hur ränteläget kommer att se ut om fem eller tio år. Den ränta som Riksbanken ser som en framtida ”neutral” reporänta ligger på mellan 2,5 till 4 procent vilket skulle betyda ett intervall på mellan 4 och 6 procent på boräntorna. Även om det är svårt att sia om framtiden är det en bra utgångspunkt.

Länsförsäkringars privatekonom Emma Persson tycker att hushållen ska räkna med en boränta som är minst dubbelt så mycket som dagens ränta. Det är enkelt att pusta ut nu och inte reflektera så mycket kring räntehöjningarna som man tänker ligger långt fram i tiden. Fast det är inte bara stigande räntor som kan påverka ekonomin.

Det finns andra faktorer som också är viktiga att titta på som om ens partner blir arbetslös eller sjuk. Därför bör man sätta sig ner och titta igenom sin ekonomi. Om något skulle hända finns det försäkringar som täcker oförutsedda händelser som arbetslöshet eller sjukdom.