Bankerna erbjuder kunder amorteringsbefrielse

Publicerad: 2 april, 2020 Lyckligt par som flyttat in i sin bostad

Coronakrisen har lett till att många har svårt att betala sina lån. Nu erbjuder flera banker sina kunder amorteringsbefrielse för att underlätta för deras ekonomi. Foto: lenetstan/Shutterstock.com

Coronapandemin slår hårt mot både företag och privatpersoner och det kommer att dröja innan ekonomin kommer att återhämta sig. För att underlätta för bolånetagare är det flera banker som under coronakrisen erbjuder sina kunder amorteringsfrihet, skriver SvD Näringsliv.

Coronakrisen har redan orsakat en haltande ekonomi för många. Företag går i konkurs och många har redan blivit permitterade eller varslade. I takt med att coronakrisen fortsätter uppmanas bankerna av Finansinspektionen att erbjuda sina kunder amorteringsbefrielse.

Allt fler ansöker om amorteringsbefrielse

Nordea har i en intervju till DN uppgett att det redan nu är cirka 6 000 av deras kunder som har ansökt om amorteringsbefrielse. Det betyder att kunderna slipper amortera på sina bolån under sex månader.

Handelsbanken, som enligt siffror från SCB stod för 22 procent av alla bolån i juni, märker av att det är allt fler som söker amorteringsfrihet. Handelsbanken vill dock inte lämna ut några exakta siffror på hur många ansökningar de har fått in.

Handelsbankens tillförordnade presschef, Mats Olsson, säger att deras bolånekunder kan få amorteringsbefrielse på tre eller sex månader.

De flesta stora bolånebankerna erbjuder amorteringsfrihet

SEB har valt att lansera en digital tjänst till sina kunder på deras hemsida. Där kan bolånekunder ansöka om amorteringsbefrielse i upp till tre månader. 2 300 av SEB:s kunder har redan nu ansökt om amorteringsfrihet.

Enligt SEB:s kommunikationschef, Frank Hojem, är boendekostnaden den största kostnaden för flera svenska hushåll. Sitter man i ett tufft läge kan det betyda mycket att få en sänkt månadskostnad.

Det är inte bara Handelsbanken, Nordea och SEB som erbjuder sina kunder amorteringsbefrielse. Även Länsförsäkringar, SBAB och Swedbank gör samma sak för sina kunder.

Amorteringsfrihet underlättar för hushåll med tuffa amorteringskrav

De senaste åren har kraven för bolån blivit mycket hårdare. Amorteringskravet och belåningsgraden avgör hur mycket ett hushåll måste amortera. Om du har lån som ligger mellan 50 och 70 procent ska du årligen amortera en procent av bostadens värde.

Om du har lån som överstiger 70 procent måste du amortera två procent av bostadens värde årligen. Om du har lån som överstiger 4,5 gånger hushållets årliga bruttoinkomst måste du amortera ytterligare en procent. Har du lån som överstiger 70 procent och mer än 4,5 gånger hushållets inkomst måste du alltså amortera hela tre procent. Att då kunna bli beviljad amorteringsbefrielse kan betyda flera tusenlappar extra i månaden.