Antalet registrerade mäklare minskar

Publicerad: 12 augusti, 2019 Husmodell med mäklare i bakgrunden

Ny statistik visar att mäklaryrket är mindre populärt än tidigare. Foto: StockphotoVideo/Shutterstock.com

För första gången på fem år minskar antalet registrerade mäklare i Sverige. Skälet till minskningen tros vara den ökade oron på bostadsmarknaden.

Enligt statistik från Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, har antalet registrerade mäklare i Sverige minskat. I juni i år fanns 7 188 registrerade mäklare i Sverige. Det innebär en minskning med fyra mäklare sedan samma tid förra året, rapporterar Svenska Dagbladet.

Minskningen innebär ett trendbrott jämfört med hur det har sett ut tidigare år. I snitt har antalet mäklare i Sverige ökat varje år med omkring 130 stycken mäklare per år sedan år 2014.

Förändrad bostadsmarknad troligen skälet till minskningen

Att antalet mäklare minskar kommer inte som någon överraskning för Mäklarsamfundets vd Björn Wellhagen. Tvärtom menar han att det är väntat att nedgången på bostadsmarknaden också påverkar mäklarbranschen.

– Vi har fått en mängd olika kreditrestriktioner som gör det svårare för framför allt unga hushåll att köpa fastigheter. Det är klart att det får effekt på antalet mäklare. Förändringen som sker är nog en anpassning till hur marknaden faktiskt ser ut, säger Wellhagen i en intervju med SvD.

Storstadsmäklare har tuffast situation

Det är särskilt storstadsmäklare som arbetar med försäljning av nyproduktion som har det svårast att sälja sina bostäder. Det stora utbudet av nyproduktioner i kombination med ett skärpt amorteringskrav uppges vara två faktorer som har påverkat hur svårt det är att lyckas sälja de nyproducerade bostadsrätterna.

Av FMI:s statistik går det också att utröna att antalet ansökningar om att bli registrerad fastighetsmäklare har minskat. Nivån är fortsatt på en hög nivå historiskt, men om bostadsmarknaden fortsätter att vara orolig finns det en risk att antalet nya mäklare också minskar.

Antalet anmälningar mot mäklare minskar också

Ett annat trendbrott i FMI:s statistik är antalet anmälningar mot mäklare i samband med bostadsförsäljningar. Sedan 2014 har antalet anmälningar ökat varje år. Men precis som övriga siffror har antalet anmälningar under 2019 minskat.