Ansök om lånelöfte

Innan du börjar buda på ett hus är det viktigt att du själv har koll på din ekonomiska situation och därmed hur mycket du kan buda för. På samma sätt får din mäklare bra koll på dina möjligheter inom budgivningen. De flesta mäklare går inte ens in i en budgivning om det inte finns ett lånelöfte. Genom att ansöka om ett lånelöfte från banken som du ska låna pengar från kan du enkelt få en överblick på hur mycket pengar du får låna och på så sätt kunna delta i budgivningen.

Vad är ett lånelöfte?

Ett lånelöfte får du från din långivare, och det grundar sig på din förmåga att betala tillbaka lånet som du har ansökt om. Lånelöftet består av ett skriftligt dokument. I dokumentet presenteras alltså det belopp som du kommer få beviljat från din långivare vid ett eventuellt köp. Det här bör du kunna visa upp för mäklaren i samband med att du lägger ett bud på en bostad, så denne kan försäkra sig om att du kan betala så mycket som du faktiskt budar för. Lånelöftet dig de ekonomiska ramar du kan röra med innan du lägger ett bud.

Så här ansöker du om ett lånelöfte

Det finns olika sätt att ansöka om ett lånelöfte. Du kan antingen boka in en tid med banken som du ska låna pengar från om du vill ha rådgivning i samband med lånelöftet, eller också fylla i och skicka in en ansökan om lånelöfte direkt via nätet. Banken gör en kreditupplysning för att kolla upp din kreditvärdighet samt gör en boendekalkyl där du beräknar dina boendekostnader. På det här sättet får de reda på hur ekonomiskt stabil du är. Ett lånelöfte är för det allra mesta gratis och gäller ungefär 3–6 månader. Därefter kan du ansöka om en förlängning av lånelöftet.

Jämför räntor och ansök om lånelöfte idag

Kan banken säga nej till ett lån trots ett lånelöfte?

En bank har rätt att säga nej till ett lån även om du har fått ett lånelöfte från dem. Det här beror på att ett lånelöfte aldrig är bindande. För det allra mesta får du dock låna i enlighet med det som har angetts i lånelöftet. Om beviljandet av lånet och lånelöftet skiljer sig från varandra kan det exempelvis bero på att din ekonomiska situation har förändrats sedan lånelöftet skrevs. Tänk därför på att inte skriva på ett bostadskontrakt innan du har fått tillgång till själva lånet från banken.