Alma Bolån godkänns av Finansinspektionen

Publicerad: 29 november, 2018 En bild på Erik Thedéen

Erik Thedéen och Finansinspektionen har gett tummen upp för Alma Bolån. Foto: Press/Finansinspektionen

Alma Bolån hade en förhoppning att komma igång med sin verksamhet under hösten. Så har det inte blivit på grund av att man saknat tillstånd. Nu har man äntligen fått sitt tillstånd men när lånen kan börja betalas ut är fortsatt oklart.

Alma Bolån har väntat länge på sitt tillstånd att få ge ut bolån. Finansinspektionens godkännande har dragit ut på tiden men nu har man äntligen fått det.

– Detta är såklart mycket glädjande och en viktig milstolpe i bolagets utveckling. Utan tillstånd har man ingen affär, säger Alma Bolåns vd, Dan-Alp Lindberg, till Breakit.

Anledningen till att tillståndet dröjt beror på att man haft problem med finansieringen av lånen. Samma problem har bolåneutmanaren Enkla haft.

Skulle varit igång med verksamheten vid det här laget

I våras gick Alma Bolån ut och sa att man hade en förhoppning om att kunna börja låna ut pengar under hösten. I augusti månad hade man även fått intresseanmälningar på omkring 1 miljard kronor. Men då tillståndet drog ut på tiden har man inte kunnat låna ut en krona.

När man kan tänkas ge ut sina bolån är fortsatt oklart. Dan-Alp Lindberg säger att man får ta nya tag nu när man fått sitt tillstånd. Förhoppningen är att komma igång så snart det går men något exakt datum vill han inte ge.

– Det måste göras ordentligt och då får det ta tid. Istället för att lova saker man kanske inte kan hålla sen, säger Lindberg.

Ska säkra bolånens finansiering

Just för tillfället arbetar Alma Bolån med att säkra bolånens finansiering. Hur arbetet går till vill bolagets vd inte tala om men han säger att man har ett bra upplägg för hur man ska finansiera lånen.

Nästa steg i arbetet blir att ta kontakt med institutionella investerare.

Få bolåneutmanare har kunnat ge ut bolån

I våras dök det upp en hel del nya bolåneaktörer på marknaden. De erbjöd räntor bra mycket lägre än storbankerna men få av dem har överhuvudtaget kommit igång med sin verksamhet. Endast Stabelo och Hypoteket är igång och lånar ut pengar.

Anledningarna till att så få börjat låna ut pengar beror på många saker men ofta har det uppstått problem kring finansieringen av lånen.