Aktuella boräntor

När du ska välja och ansöka om ett huslån finns det många saker att tänka på. Du behöver till exempel planera och budgetera ditt lån och hitta en bank vars lån stämmer överens med dina önskemål. Med dagens stora utbud av långivare är det inte alltid helt enkelt att hitta rätt. En av de saker som är bra att utgå från när du väljer långivare är hur deras boräntor ser ut.

Listräntor och snitträntor

När du jämför bankers räntor är det framför allt två begrepp du bör ha koll på; listräntor och snitträntor. I stort sett alla lån kommer med en ränta, men denna kan skilja sig från bank till bank. Listräntan innebär den ränta som en specifik bank erbjuder dig vid ett lån. Detta är en ränta som du ofta kan förhandla om hos banken. Ju bättre koll du har desto lättare blir det att förhandla om huslån. Snittränta är ett relativt nytt begrepp som infördes under 2016. Den här procentsatsen avser den ränta som en banks samtliga låntagare betalar i genomsnitt månadsvis. Med hjälp av snitträntan blir det enklare för dig att jämföra bankers låneerbjudanden.

Jämför list- och snitträntor från flera banker

Så här avläser du list- och snitträntor

När du tar del av list- och snitträntor är det viktigt att vara medveten om att snitträntan avser en ränta som håller i sig under en längre period – ofta ungefär en månad – medan listräntorna är dagsaktuella. Idag finns det många sajter som presenterar aktuella räntor, och som du kan ta del av innan du bestämmer dig för vilken bank du vill ansöka om lån hos. Boräntorna visas ofta i tabeller, där både list- och snittränta presenteras i olika färger och för varje bank som är representerad. Räntorna skiljer sig beroende på bindningstid, och för det mesta visas allt ifrån räntor från tre månader och upp till ungefär 10 år.

Hur ser dagens list- och snitträntor ut?

Då listräntor i teorin kan ändras från dag till dag är det svårt att säga exakt hur den dagsaktuella räntan för olika banker ser ut. Vanligtvis ändras de dock inte så mycket under ett år. Under 2017 har listräntan hos några av landets största banker legat på ungefär 1,7 % till 2,05 % på ett lån med bindningstid mellan tre och fem år. Snitträntan för samma period är i princip alltid lägre. I det här fallet rör det sig om cirka 1,5 % till 1,85 %.